Cílem tohoto kurzu je seznámit posluchače nejen s problematikou vlivu výživy na střevní mikrobiotu u novorozenců, ale také s tím, jak porod císařským řezem ovlivňuje novorozence a kojence. Kurz zahrnuje dvě přednášky. První z nich odpovídá na dotazy, proč je důležitá zdravá střevní mikrobiota. Autor předestírá definici, funkci a složení střevní mikrobioty. Probereme imunitní systém, eubiózu, dysbiózu, jejich důsledky a příčiny. V další části se autor zabývá složením mateřského mléka, zejména pak probiotickou vlákninou, oligosacharidy, tuky i dopady nepříznivého složení mastných kyselin na dítě. Závěr první přednášky je věnován tématu bakterií, zejména Bifidobacterium breve M-16V, konceptu nutričního programování v prvních 1 000 dnech dítěte a indikaci k použití probiotik u dětí. Ve druhé prezentaci se seznámíte s císařským řezem a jeho působením na složení střevní mikrobioty a také s vlivem na růst a vývoj novorozence. Nechybějí ani cenná doporučení pro klinickou praxi. Proč je důležitá zdravá střevní mikrobiota u novorozence? Co víme o eubióze a dysbióze? Jaké dopady má na dítě nepříznivé složení mastných kyselin? Kdy je čas indikovat probiotika u malých dětí? A jak císařský řez ovlivňuje střevní mikrobiotu novorozenců a kojenců? Na tyto a další otázky odpovíme v kurzu, jehož autory jsou doc. MUDr. Petr Jabandžiev, Ph.D., a MUDr. František Jimramovský, MHA.